APMNIR
Home Muzeu Proiecte Noutati Legaturi Contact
logo APMNIR

Expozitia audiovizuala "Memorii din pelerinaj - Camino de Santiago, cel mai important Itinerariu Cultural European" (8 decembrie 2010 - 15 ianuarie 2011)

12-06-2010

 Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să vă invite miercuri, 8 decembrie, ora 13.00, la sediul său din Calea Victoriei nr.12, la vernisajul expoziţiei audiovizuale “Memorii din pelerinaj – Camino de Santiago, cel mai important Itinerariu Cultural European”.

Vernisajul va avea loc miercuri, 8 decembrie, la ora 13.00, în prezenta ambasadorului Spaniei la Bucuresti, Dl. Estanislao de Grandes Pascual, a Directorului Administrativ al S.A. de Xestión do Plan Xacobeo, Dl. Ignacio Santos Cidrás, a directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, a fotografului Manuel Valcárcel, a compozitorului Alexandro González şi a curatorului expoziţiei, Francisco Singul, şeful Departamentului de Expoziţii a S.A. de Xestión do Plan Xacobeo.
Camino de Santiago, cel mai important Itinerariu Cultural din Europa este una din cele mai mari moşteniri culturale ale tuturor europenilor. Patrimoniu cultural şi moral al Occidentului şi al întregii umanităţi, această rută milenară a fost străbătută de milioane de oameni începând din Epoca Medievală şi până în zilele noastre.

Expoziţia audiovizuală “Memorii din pelerinaj” este rezultatul călătoriei pe care fotograful Manuel Valcárcel şi muzicianul Alejandro González, ambii din provincia spaniolă Galicia, au făcut-o recent şi în timpul căreia au străbătut căi de pelerinaj cu o îndelungată istorie şi tradiţie. Este o călătorie contemporană menită să determine pătrunderea, cu toate cele cinci simţuri treze, în intimitatea unor meleaguri istorice care au o contribuţie substanţială la istoria culturală a umanităţii.

Această expoziţie reflectă o călătorie trăită cu mare intensitate, de-a lungul Bulgariei, Ungariei, Austriei, Republicii Cehe, Sloveniei, Italiei, nordului Spaniei şi Galiciei. Un pelerinaj deosebit în timpul căruia ambii artişti au acordat mare atenţie tradiţiei culturale şi sensibilităţii religioase care impregnează locurile şi drumurile străbătute, evidenţiind realităţi uneori trecute sub tăcere, denunţând situaţii şi circumstanţe care afectează localităţile din apropierea rutelor de pelerinaj sau viaţa modestă din atâtea locuri.

În câteva cuvinte, o expoziţie care ne arată pluralitatea şi bogăţia unei Europe a cărei coloană vertebrală o constituie rutele de pelerinaj către Santiago de Compostela şi care, fără îndoială, nu va lăsa pe nimeni indiferent.

Vernisajul se va încheia cu o vizită ghidată, în compania curatorului Francisco Singul, care va vorbi despre fiecare fotografie în parte. Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, în perioada 8 decembrie 2010 – 15 ianuarie 2011, de miercuri până duminică, între orele 9.00-17.00.

Vernisajul expoziţiei “Memorii din pelerinaj” va fi urmat joi, 9 decembrie, ora 17.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României, de conferinţa „Camino de Santiago. Cultură şi Patrimoniu“, susţinută de Francisco Singul.

Home

|

Muzeu

|

Proiecte

|

Noutati

|

Legaturi

|

Harta

|

Contact

Copyright (c) 2008 Asociatia Prietenii MNIR. Toate drepturile rezervate. Web Design by Lambert Group