APMNIR
Home Museum Projekte News Links Kontakt
logo APMNIR

Aspecte ale cultului personalităţii (II). Omagiu de… porţelan (13 martie - 6 aprilie 2009)

03-12-2009

Proiectul expoziţional „Aspecte ale cultului personalităţii” continuă la Muzeul Naţional de Istorie a României cu expoziţia „Omagiu de… porţelan”. Expoziţia, în cadrul căreia îşi vor găsi loc obiecte de artă decorativă, primite de Nicolae şi Elena Ceauşescu, cu diferite ocazii, va fi deschisă din data de 13 martie până în 6 aprilie 2009.

      În ultimii ani ai „Epocii de Aur”, cultul personalităţii cuplului dictatorial ajunsese la forme de-a dreptul aberante. „Patria recunoscătoare” trebuia să-l ridice în slăvi pe „cel mai iubit fiu al poporului” şi pe „savanta de renume mondial”. Şi ocazii erau nenumărate: 1 mai, 23 august, vizitele de lucru, plenarele, congresele, conferinţele, dar mai ales zilele de naştere: 7 ianuarie – Elena (n.1919), 26 ianuarie – Nicolae Ceauşescu (n. 1918).
      După cum în cadrul unor monarhii contemporane, zilele de naştere ale suveranilor erau celebrate la nivel naţional (de cele mai multe ori în baza tradiţiei (în cazul Thailandei sau Japoniei) şi în România socialistă, deşi nu în mod oficial, Ziua „Tovarăşului” şi a „Tovarăşei” erau cel mai bun prilej pentru ca poporul să-şi manifeste „prinosul de recunoştinţă”. Şi cum zilele lor de naştere erau sărbătorite în apropierea Zilei Naşterii Mântuitorului (oricum Moş Crăciunul „capitalist” îi cedase sacul cu bunătăţi lui Moş Gerilă „socialist” care, respectându-şi numele, aducea doar frig… în case), apetitul pentru oferit cadouri al românilor trebuia într-un fel domolit.
      Aşadar, activul de partid din judeţul X, îi oferea „Tovarăşei Elena Ceauşescu, la împlinirea vârstei de 64 de ani (sic!)” o impresionantă cupă de porţelan cu portretul sărbătoritei! Cadrele de conducere din întreprinderea Y, bineînţeles că „în numele tuturor oamenilor muncii”, îi aduceau în dar „Tovarăşului Nicolae Ceauşescu, la împlinirea a 68 de ani de viaţă şi 52 de ani de luptă revoluţionară”, un imens platoul de porţelan, desigur cu chipul „conducătorului iubit”. Alţii, credem însă că nu din spirit practic, îi rezolvau pe amândoi „dintr-un foc” (fără nici un fel de aluzie), trimiţând, cu urările de rigoare, un platou cu… ambele portrete.
      Gama porţelanurilor omagiale este însă mult mai diversă ca tipologie, formă, dimensiuni, expeditor sau mesaj transmis. Toate acestea vor putea fi constatate, „pe viu”, de cei care vor trece pragul Muzeului Naţional de Istorie a României în perioada 13 martie - 6 aprilie 2009.

Home

|

Museum

|

Projekte

|

Noutati

|

Links

|

Map

|

Kontakt

Copyright (c) 2008 Asociatia Prietenii MNIR. Alle Rechte vorbehalten Web Design by Lambert Group