Magia Chihlimbarului. Amulete şi bijuterii din Basilicata antică. In memoriam Dinu Adameşteanu (26 mai - 24 iunie 2009)05-21-2009
Muzeul Naţional de Istorie a României va găzdui o colecţie unică de piese de podoabă şi sculpturi miniaturale în chihlimbar, provenind din Magna Graecia, din necropole ale veacurilor VIII-IV a. Chr, ilustrând un fast vestimentar greu de anticipat, cât şi credinţe – larg împărtăşite, de multe popoare ale antichităţii – despre proprietăţile magice şi curative ale chihlimbarului. Impozanta colecţie de obiecte provenite din sudul Italiei demonstrează vechimea drumurilor comerciale transeuropene, în acest caz Drumul chihlimbarului, care lega, încă din al doilea mileniu înainte de Christos, ţărmurile Mării Baltice de ţărmurile Mării Adriatice, pe un traseu continental de peste 1000 de km, iar de aici, de bazinul răsăritean al Mediteranei, pe rutele maritime ale navigatorilor fenicieni şi greci.
Expoziţia este dedicată arheologului de origine română Dinu Adameşteanu, care este fondatorul arheologiei sud-italice şi a Arhivei Naţionale Italiene de fotografie aeriană.
Cu acest prilej va fi dezvăluită publicului şi o parte din activitatea Consorţiului Romanit, care derulează, din septembrie 2007, un proiect naţional de cercetare a chihlimbarului de sorginte arheologică din siturile României, proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie. Mini-expoziţia cercetătorilor români a fost organizată cu sprijinul Institutului Geologic al României şi al Institutului de Arheologie „V. Pârvan”.
Vernisajul va avea loc în data de 26 mai 2009, ora 1900. |