Comorile timpului. Civilizaţii din epoca pietrei (23 martie - 30 aprilie 2009)03-20-2009
Muzeul Naţional de Istorie a României organizează expoziţia „Comorile timpului. Civilizaţii din epoca pietrei” în colaborare cu alte 30 de muzee, universităţi şi institute de cercetare din ţară, cu sprijinul deosebit al colegilor din Asociaţia Hellas et Rome din Elveţia.
Expoziţia a beneficiat de sprijinul Guvernului României şi, în special, de cel al Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
Rezultatele cercetărilor a câtorva generaţii de arheologi, timp de mai bine de un secol, sunt astfel reunite cu scopul evidenţierii veritabilelor capodopere ale artei preistorice din epoca pietrei. Prin intermediul celor 1112 piese de metal, lut, os, corn si piatră, vizitatorii vor putea redescoperi un capitol al istoriei trecute a spaţiului nord-dunarean, de acum mai bine de şase milenii, şi anume un bogat material arheologic rămas, în cea mai mare parte, necunoscut publicului din centrul si vestul Europei.
Expresie a forţei creatoare a comunităţilor umane ce au locuit pe actualul teritoriu al ţării nostre, aceste piese se constituie într-un argument peren al necesităţii şi utilităţii cunoaşterii valorilor de patrimoniu pe care muzeele din România le posedă, certificând astfel nivelul european al colecţiilor lor.
Expozitia face parte dintr-un amplu proiect internaţional al cărui obiectiv este de a face cunoscută bogăţia culturilor epocii neolitice din România. Reunite pentru prima dată într-o singură expoziţie intitulată “Meister der Steinzeitkunst – Frühe Kulturen aus Rumänien”, la Historisches Museum Olten, din Elveţia, în perioada 2 iunie -1 octombrie 2008, aceste impresionante opere de artă preistorică s-au bucurat de aprecierea unanimă a vizitatorilor şi a presei din străinătate. Deoarece, cu exceptia câtorva piese rare cunoscute în lume, nici un ansamblu de obiecte din aceasta perioadă nu a mai fost vreodata prezentat în afara ţării, expoziţia organizată în Elveţia s-a constituit ca o premieră pentru Europa şi europenitate.
Muzeele partenere care au răspuns invitaţiei Muzeului Naţional de Istorie a României de a lua parte în acest amplu proiect sunt:
Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia
Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia
Muzeul Judeţean Teleorman, Alexandria
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău
Muzeul “Vasile Pârvan”, Bârlad
Muzeul Judeţean Botoşani
Muzeul Brăilei
Muzeul Judeţean de Istorie, Braşov
Muzeul Dunării de Jos, Călăraşi
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Muzeul de Istorie Naţionala şi Arheologie, Constanţa
Muzeul Olteniei, Craiova
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu Severin
Muzeul de Istorie, Galaţi
Institutul de Arheologie, Iaşi
Muzeul de Istorie a Moldovei, Iaşi
Universitatea „A.I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Istorie, Centrul Interdisciplinar de Studii Arheoistorice
Complexul Muzeal Judeţean Neamţ
Muzeul Banatului Montan, Reşiţa
Muzeul Judeţean Satu Mare
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Sf. Gheorghe
Muzeul Naţional Secuiesc, Sf. Gheorghe
Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
Complexul Muzeal Bucovina, Suceava
Muzeul Orăşenesc, Tecuci
Muzeul Banatului, Timişoara
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale, Tulcea
Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare”, Vaslui
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arta, Zalău |